Avoimien ovien keskusta

AVOIMIEN OVIEN KESKUSTA

Haastan kaikki meidät Lahden kaupunkikeskustan kehittämiseen liittyvät tahot tekemään Lahden keskustasta avoimien ovien keskustan. Iso mahdollisuus kaupunkikeskustan kehittämiseksi on kaupunkistrategiamme päätös kasvattaa kaupunkia kehittyvänä yliopistokaupunkina ja tukea yritysten kasvua laajalla korkeakoulujen, oppilaitosten ja yritysten yhteistyöllä.

Suomen nuorimpana yliopistokaupunkina tämä on meille aivan uusi mahdollisuus. Ikääntyvä kaupunkimme tulee tulevien vuosien aikana samaan myös tuhansia uusia korkeakouluopiskelijoita asukkaikseen – Lahdella onkin kaikki mahdollisuudet olla kansainvälisesti houkutteleva nuorten kaupunki.

Kaupunkistrategian tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä korkeakouluopiskelijoita on jo 10 000. Tavoitteiden toteutuessa ammatilliseen tai akateemiseen tutkintoon tähtääviä opiskelijoita Lahdessa on tuolloin jo miltei 20 000. Suomen alhaisimmin koulutetun kaupungin koulutustaso siis nousee ja työllisyys kehittyy positiivisesti. Samalla koulutetut osaajat vastaavat osaamisellaan alueella kehittyvien, kasvavien ja kansainvälistyvien yritysten osaajatarpeisiin.

Tutkitusti kaikkein tärkein kriteeri opiskelupaikan valinnassa on kaupunki. Siis se, mihin halutaan asettua opiskelemaan, on tärkeämpää kuin se, mitä opiskellaan. Jotta suomalainen tai kansainvälinen opiskelija valitsisi juuri Lahden omaksi opiskelupaikakseen niin hän luultavasti pohtii, millainen tunnelma opiskelukaupungissa vallitsee.

Lahdesta onkin opintojen lisäksi löydyttävä hyvät ja sopivan hintaiset asunnot, mahdollisuudet liikunta- ja kulttuuriharrastamiseen ja etenkin vireä ja houkutteleva kaupunkikeskusta kahviloineen, ravintoloineen, kivijalkakauppoineen, erikoisliikkeineen, viinibaareineen ja kaljapubeineen sekä tapahtumineen. LABissa opintonsa aloittavien keski-ikä on 27 vuotta. Palveluita on pohdittava kaikenlaisille opiskelijoille. Osa muuttaa suoraan lapsuudenkodistaan vieraaseen kaupunkiin, osa on perheellisiä ja osa kouluttaa itseään pitkänkin työuran jälkeen uusiin ammatteihin.

Keskustan kehittämisessä on pohdittava, mitä tänne asettuvat opiskelijat haluavat nyt, entäpä 10 vuoden päästä? Ylipäätään Lahden seudun menestymisen ja kasvun kannalta on aivan keskeistä ratkaista, miten tänne tulevat opiskelijat juurtuvat alueelle pysyvästi osaksi kasvavaa kaupunkia ja kasvavia yrityksiä luomaan hyvinvointia myös koko ajan lisääntyvälle ikääntyneiden joukolle.

Elinkeinopolitiikalla ja päätöksillä on vaikutusta. Jos emme olisi investoineet Lahden Kehätiehen tai saaneet yliopistoa tai kansainvälistä ja kansallista huomiota Euroopan johtavana ympäristökaupunkina niin kasvua hakeva Fazer olisi todennäköisesti päätynyt rakentamaan makeistehtaansa joko eteläisempään Suomeen tai Eurooppaan.

Suomen kilpailukykyisimmän yritysten toimintaympäristön lisäksi meidän on luotava otolliset ja houkuttelevat olosuhteet yritysten tarvitsemille osaajille eli tulevaisuuden lahtelaisille. Osaajat, jotka jo opintojensa aikana luovat lisäarvoa tutkimuksen ja kehityksen myötä tai osaajia, joille luomme yrityksiä varten räätälöityjä oppimispolkuja ns. suorittavaan työhön.

Jotta opiskelijat ja työssäkäyvät lahtelaiset löytävät syitä tulla kaupungin keskustaan, on sen oltava auki. Avoimien ovien keskustan toimijat esim. pitävät tiettyinä päivinä viikosta ovensa auki bisnekselle ja kohtaamisille myös iltaisin niin arkena kuin viikonloppunakin. Suljetut ovet eivät kutsu kylään, asioille tai viettämään yhteistä aikaa.

Lahden keskusta on täynnä laadukkaita ajanviettomahdollisuuksia ja yrityksille tärkeitä kulutusmahdollisuuksia, mutta niiden on oltava avoinna. Keskustaan tarvitaankin paikkoja, joissa esimerkiksi opiskelijoiden kupla puhkeaa. Asetetaan yhteiseksi tavoitteeksi, että Lahti opiskelupaikkakuntana ei olekaan vain välietappi vaan tulevaisuuden koti, minne olemme opiskelijat matkan varrella yhdessä juurruttaneet.

Milla Bruneau

Lahden kaupunginhallituksen elinvoima- ja työllisyysjaoston puheenjohtaja (Kok.)

Milla Bruneau