BLOGI: 10 000 kertaa kiitos - merkittävää apua mielenterveystyöhön Lahden seudulla

10 000 x KIITOS

- Yhteisestä lahjoituksestamme apua mielenterveystyöhön Lahden seudulla

Vuosi sitten täytin 50 vuotta. Syntymäpäivälahjojen sijaan asetin tavoitteekseni haastaa merkkipäivää kanssani viettäneet lahjoittamaan MIELI ry:n ”Milla 50 - mielipottiin”. Halusin tuoda mielenterveystyön tärkeyttä esille ja saada kerättyä konkreettista apua Lahden seudulle.

Suureksi yllätyksekseni tavoitepottini tuplaantui ja pääsin lahjoittaman 10 000 euroa MIELI Päijät-Hämeen Mielenterveys ry:n Lahden seudun Kriisikeskukselle. Aivan valtavan iso kiitos teille kaikille, jotka merkkipäivääni vuosi sitten kanssani vietitte, mutta erityisen nöyräksi vetää yhdessä kasaamamme 10 000 euron potti.

Istuimme yhteisen asian äärelle lokakuussa Lahden seudun Kriisikeskuksen väen kanssa. Kuvissa kanssani ovat hallituksen puheenjohtaja Maija-Liisa Heikkinen ja toiminnanjohtaja Jenni Parkkonen.

Lahdessa Kriisikeskuksen asiakasmäärä on lisääntynyt voimakkaasti kahden viime vuoden aikana, tällä hetkellä kasvua on 20% edellisvuoteen verrattuna. Alle 30-vuotiaita kriisivastaanoton asiakkaista on noin neljäsosa.

Kriisikeskuksen asiakkaina käy nuoria ja nuoria aikuisia erilaisissa vaikeissa elämäntilanteissa ja purkamassa ahdistavia tapahtumia ja ajatuksia. Suuri osa nuorten aikuisten asiakaskäyntien syistä liittyy ongelmiin, joista nuorten ja nuorten aikuisten on usein vaikeaa puhua muualla, eivätkä julkiset tai muut nuorille suunnatut palvelut tarjoa näihin kohdennettua apua.

Vastaanottotyön lisäksi Kriisikeskus toteuttaa nuorille ”Löydä oma tarinasi” -ryhmiä. Ryhmä on suunnattu 18–29 -vuotiaille nuorille, jotka kokevat tarvitsevansa tukea jaksamiseensa, elämäntilanteensa jäsentämiseen ja tulevaisuuden suunnittelemiseen.

Kriisikeskuksen nuoriin aikuisiin kohdentuva työ tukee mielenterveyttä vahvistaen asiakkaiden elämänhallintaa ja työ- ja toimintakykyä. Nuorilla on riski jäädä opintojen ulkopuolelle vaikeuksia kohdatessa ja ongelmat alkavat usein kasaantua. Työkyvyttömyyttä aiheuttavat mielenterveysongelmat alkavat usein jo ennen kunnollista työelämään kiinnittymistä. 

Nopean avun saamisen on todettu olevan yhteydessä parempaan toipumiseen vaikeista elämäntilanteista ja tämä on myös Kriisikeskuksen asiakkaille merkittävä tekijä, kun he hakevat apua. Kriisikeskustoiminnan tavoitteena on, että asiakas pääsisi omien voimavarojen vahvistuttua palaamaan takaisin normaaliin arkeen ilman tarvetta hakeutua julkisten sote-palvelujen asiakkaaksi. Toiminta täydentää merkittävällä tavalla julkisia palveluja mielenterveyspalvelujen palveluketjun alkupäässä.

Vuonna 2023 Lahden seudun Kriisikeskus käynnisti kokeilun pop up -vastaanottotoiminnasta oppilaitoksissa. Yhteistyötä Koulutuskeskus Salpauksen ja LAB- ja LUT- ammattikorkeakoulujen kanssa on tehty tämän syksyn aikana vieden Kriisikeskuksessa konseptoituja kriisiauttamisen toimintoja sinne, missä nuoret/opiskelijat liikkuvat.

Yhteisen lahjoituksemme avulla Kriisikeskuksen on mahdollista auttaa yhä useampaa avun tarvitsijaa asiakasmäärän lisääntyessä.

 

Kiitollisena,

Milla Bruneau

 

Jos itse haluat tutustua Lahden seudun Kriisikeskuksen toimintaan tai tarvitset apua mielenterveytesi kanssa, ota rohkeasti yhteyttä. Hae apua matalalla kynnyksellä. Kriisikeskukseen voi ottaa yhteyttä myös nimettömänä. Apu on maksutonta ja luottamuksellista ja ajan saa nopeasti. Asiakkaiden henkilötietoja ei kysellä eikä käynneistä tehdä kirjauksia. Yhteystietoja ei säilytetä käyntien jälkeen. Kriisivastaanoton palvelut on suunnattu yli 18-vuotiaille.

Lue lisää: https://www.mielenterveysseurat.fi/lahti/

Ota yhteyttä: toimisto@lahdenkriisikeskus.fi

Milla Bruneau