BLOGI: Nuorten mielenterveysongelmat ovat ratkaistavissa

Tutkimusten mukaan yhä suuremmalla joukolla nuorista asiat ovat hyvin, mutta joukolle nuoria kasaantuu yhä enemmän ongelmia. Mielenterveyden ongelmat ja rikollisuus ovat konkreettisia havaintoja nuorten pahoinvoinnista. Nämä oireet eivät ole nuorten syytä, vaan ne ovat seurausta mielenterveyspalveluiden saatavuuden heikkoudesta sekä kasaantuneista ja kroonistuneista haasteista perheissä.

Meidän aikuisten tulee luoda turvallinen kasvuympäristö ja tulevaisuuden uskoa. Tämä tarkoittaa sopivasti rajoja ja huolenpitoa sekä mahdollisuuksia kouluttautua, harrastaa ja työllistyä. Tarvitsemme oikea-aikaisia palveluita sekä valtion ohjaamaa rahoitusta nuorten hyvinvoinnin tukemiseen.

Nyt on keskityttävä mielenterveysongelmien ja rikosten ennaltaehkäisyyn, niin etteivät nuoret koskaan kohtaisi näitä ongelmia. Kumpaankin toimivat pääosin samat keinot. Tärkeää on tukea lapsuuden varhaisia kasvuvuosia eli tukea vanhemmuutta ja taata riittävä ja laadukas varhaiskasvatus.

Terapiatakuu pitää saada heti käytäntöön. Tällä hetkellä erityisesti nuorten jonotustilanne mielenterveyspalveluihin on kohtuuton. Kun apua ei saa ajoissa, ongelmat pitkittyvät, monimutkaistuvat ja hoitotulokset heikkenevät. Mielenterveyspalvelujen oikea-aikainen saatavuus helpottaa ennen kaikkea inhimillistä hätää. Samalla se on myös yhteiskunnalle merkityksellistä, koska tarve sairauspoissaoloille ja työkyvyttömyyseläkkeille pienenee.

Koulutus antaa uskoa tulevaisuuteen ja suuremmalla joukolla nuoria pitää olla tilaisuus kouluttautua oppivelvollisuuden jälkeen. Sekä ammatillisen koulutuksen kuin korkeakoulujen aloituspaikkojen lisääminen luo nuorille mahdollisuuksia. Koulutustason nostaminen ei ole vain mahdollisuuksien luomista nuorille, vaan se nostaa tuottavuutta sekä luo kasvua ja siten tuo työtä ja verotuloja Suomeen.

Tulevaisuuden kasvun rakentaminen ei voi kuitenkaan tapahtua millä tahansa keinoilla. Nuorisobarometrin (2021) mukaan 86 % nuorista on sitä mieltä, että luonnon itseisarvo pitää huomioida päätöksenteossa. Innovatiivinen tulevaisuuden Suomi nojaa uuteen teknologiaan, joka paitsi luo uutta kasvua niin ehkäisee ilmastonmuutosta, joka on yksi nuorten kokemista tulevaisuuden uhkakuvista. Johdonmukainen ilmastopolitiikka luo nuorille tulevaisuuden uskoa.

Haluan olla päättäjä, joka ei vain kuuntele nuoria, vaan toteuttaa sellaisia päätöksiä, jotka vastaavat nuorten huoliin ja tuottavat parempaa tulevaisuutta.

Olemme kampanjani aikana keränneet lahjoitusten kautta varoja Mieli ry:lle. Keräys jatkuu 22.3.2023 saakka. Olemme saaneet kasaan merkittävän määrän rahaa, jonka tuotto käytetään paikallisesti Päijät-Hämeessä nuorten mielenterveystyöhön. Keräyksen tiedot löydät Mielipotti-sivuilta https://potti.mieli.fi/participant/milla-50

Kiitos kaikille lahjoittajille. 10 000 ajatusta tärkeään työhön nuorten hyväksi on enemmän kuin ikinä uskalsin toivoa.

Milla Bruneau

Varakansanedustaja, yritysjohtaja Lahdesta

Eduskuntavaaliehdokas, Kokoomus | Häme

Milla Bruneau