Lahti on valinta

Yritysjohtajajana ja kuntapäättäjänä olen usein saanut vastata kysymykseen omasta jaksamisestani ja ajankäytöstäni. Miten saan aikani riittämään? Miten jaksan? 

Vastaus on minulle helppo: koska minä olen valinnut tällaisen elämän itselleni. Olen tietoisesti lähtenyt oppimaan uutta ja haastamaan itseäni neljänkympinkriiseilyssäni.

Joku toinen aloitti kestävyysjuoksun tai hankki itselleen uuden puolison, mutta minun valintani oli pyrkiä oppimaan politiikan tekemistä ja päätöksenteon logiikkaa.

Parhaana mahdollisena vaihtoehtona koin hakea Lahden kaupunginvaltuustoon vuoden 2012 kuntavaaleissa.

Yllättävän moni muukin oli sitä mieltä, että paikkani valtuustossa oli järkevä ajatus ja nyt olen tilanteessa, että lähden hakemaan itselleni jatkokautta tämän kevään kuntavaaleissa.

Paljon olen neljässä vuodessa oppinut ja kokemuksiani 20 vuoden työurastani pystynyt luottamustöissäni hyödyntämään, mutta työt ovat kesken ja haluan päästä tekemään lisää valintoja kotikaupunkimme elin- ja vetovoimaisuuden sekä kuntalaisten hyvinvoinnin parantamiseksi.

Lahti on ollut perheelleni tietoinen valinta vuodesta 2002 lähtien.

Aviomieheni työskentelee Jyväskylässä ja minä Helsingissä. Lisäksi puolisoni on amerikkalainen, joten aika usein joudun perustelemaan perheemme valintaa asua juuri Lahdessa.

Toki asiaan ensisijaisesti vaikuttaa se, että Lahti on minun kotikaupunkini. Olen täällä syntynyt ja aikuiseksi varttunut. Jalkarannassa yrittäjävanhempieni kasvattamana, Yhteiskoulun opettajien sivistämänä, voimisteluvalmentajieni koulimana ja lukuisten ystävieni muokkaamana minusta kasvoi lahtelainen maailmankansalainen, jolle kaikki oli mahdollista.

Opintoni veivät minua Yhdysvaltoihin, Helsinkiin, Tampereelle ja Englantiin.

Televisio- ja elokuvatuottajan sekä myöhemmin yritysjohtajan töitäni olen tehnyt aina Helsingissä. 

Elämänkumppanini käveli myös vastaan Helsingissä vaikkakin ensimmäiset neljä vuotta elimme kaukosuhteessa hänen sotilasuransa vuoksi. Sittemmin hänen valintansa oli tulla Suomeen ja perustaa perheemme juuri Suomeen, vaikka yhtä hyvin olisi voinut käydä toisinkin. 

Olemme myös reilut 20 vuotta valinneet rakastaa ja tukea toisiamme myötä- ja vastoinkäymisissä. Tämäkin on yhteinen ja tietoinen valintamme.

Lahti on meille valinta myös siksi, että pääsemme vaikuttamaan meille tärkeisiin asioihin ja elinympäristöömme. Lahti on ihmisenkokoinen kaupunki ja täällä elämme meidän perheellemme sopivaa arkea.

Lahdessa tyttäremme ovat saaneet omasta tahdostaan valita mm. musiikkiluokilla opiskelun. Perheenä olemme valinneet monipuolisen liikunnan tärkeäksi osaksi arkeamme. Lahti tarjoaa myös mahdollisuuden valita monipuolisesta kulttuuritarjonnasta juuri meille sopivat tapahtumat, konsertit, näyttelyt ja esitykset.

Haluamme myös tukea paikallisia yrittäjiä valitsemalla heidän tuotteistaan ja palveluistaan juuri meille sopivimmat jokapäiväisessä arjessamme. Valintamme on myös asua keskustassa kymmenen vuotta kestäneen renkomäkeläisen lähiöelämän jälkeen.

Koen vahvasti, että vaikuttaminen on myös valinta.

Minulla on mahdollisuus päästä vaikuttamaan valintoihin, joita kaupungin johtamisessa ja kehittämisessä tehdään. Parhaimmillaan valinnat ovat yritysmyönteisiä, työllistäviä, taloudellisesti järkeviä, nuortemme tulevaisuuteen positiivisesti vaikuttavia sekä uutta luovia.

Kaikkea tätä täytyy pitkäjänteisesti tehdä, jotta Lahtemme edelleen olisi se kaupunki, josta me kaikki voimme olla ylpeitä. Minä ainakin olen.

Minun valintani on Lahti. Haluan päästä tekemään sellaisia valintoja ja päätöksiä, että mahdollisimman monen muunkin valinta olisi Lahti.

Olisinko minä sinun valintasi?

Milla Bruneau

Milla Bruneau