Puolustustahto vaatii, että on jotakin mitä puolustaa

Kuluvan vuoden aikana ukrainalaisten tekemä vastarinta, yhtenäisyys ja urhoollisuus ylivoimaiselta näyttänyttä hyökkääjää vastaan on nostanut meille suomalaisille vahvoja tunteita pintaan. Kiitollisuutemme veteraaneille maamme puolustamisesta ja sotien jälkeisille sukupolville hyvinvointi-Suomen rakentamisesta on vahvistunut entisestään. Oma sukupolveni on perinyt maan, joka on todellakin puolustamisen arvoinen.

Puolustustahto vaatii, että on jotakin mitä puolustaa. Minulle yksi tärkeimmistä puolustamisen arvoisista asioista Suomessa on vapaus. Mielivallan lisääntyessä maailmalla olen yhä kiitollisempi siitä, että meillä on vapaus uskoa niin kuin haluaa, rakastaa ketä haluaa ja vapaus muokata omasta elämästään omanlaisensa.

Omanlaisen elämän mahdollistaa tasa-arvoinen yhteiskunta, joka tarjoaa lähtökohdista riippumatta koulutuksen ja sivistyksen kautta ainekset oman elämän rakentamiseksi. Meillä on myös mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa. Itsenäisyyttäkin vahvempi on suomalainen kansalaisyhteiskunta, joka on ollut demokratiamme tae karikkoisina aikoina. Näemme maailmalta, kuinka ihmisiä vainotaan ja vangitaan mielipiteidensä takia ja kansalaisten osallistumisoikeudet tukahdutetaan. Huomaan, kuinka itsestään selvänä usein tulee pitäneeksi monille muille haaveena olevia vapauksia.  

Kiitollisuuden lisäksi itsenäisen Suomen juhlapäivänä tunnen myös vastuuta. Saatuani mahdollisuuden tavoitella ja toteuttaa omia unelmiani tunnen valtavaa vastuuta tulevien sukupolvien mahdollisuuksista tavoitella omia unelmiaan. Meidän on huolehdittava lasten ja nuorten fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista sekä koulutusjärjestelmän korkeasta tasosta.

Yhteiskuntamme ei ole valmis eikä täydellinen, mutta se on kiitollisuuden ja puolustamisen arvoinen.

Hyvää itsenäisyyspäivää Suomi!

Milla Bruneau

30.11.2022 - talvisodan syttymisen muistopäivänä

Kuva: Lahden kaupunki, itsenäisyyspäivän seppeleenlasku 6.12.2018

Milla Bruneau