Lahtelaisille töitä

Lahden kaupunginvaltuuston talousarviokokouksen yhteydessä 28.11.2022 toin esille työllisyydenhoitoon liityvät taloudelliset vaikutukset:


Talousarviokokouksessa on hyvä puhua taloudesta ja luvuista laajasti koko kaupungin taloudenpitoon liittyen. Myös tulopuolesta ja olemassa olevien menojen leikkaamisesta, joilla on vain positiivisia vaikutuksia. Toinkin valtuuston keskusteluun juuri Lahden kaupungille tärkeän asian eli korkean rakennetyöttömyyden ratkaisut.

Työllisyydenhoidossa on ilokseni otettu uusi vaihe silmään viimeistään vuosi sitten, kun onnistuimme rekrytoimaan kaupungille erittäin ammattitaitoisen työllisyyspalvelujohtajan, joka on onnistunut saamaan ympärilleen myös muita päteviä ja luovia sekä uusia ratkaisuja etsiviä ammattilaisia.

Halusin myös kiittää valtuutettuja minulle antamasta luottamuksesta saada poliittisesti johtaa työllisyyspalveluiden työskentelyä. Mitä kovemmat haasteet, sitä enemmän teemme töitä ja etsimme uusia malleja haasteiden ratkaisemiseksi.

Olemmekin yhdessä työllisyyspalveluiden viranhaltijoiden kanssa asettaneet tiukkoja tavoitteita lahtelaisten työllisyystilanteen parantamiseksi. Tavoitteiden toteutuessa niillä on ensisijaisesti vaikutus lahtelaisten hyvinvointiin ja toiseksi merkittävä vaikutus kaupungin kokonaistalouteen. Koska vain luomalla lahtelaisille lisää töitä, pystymme panostamaan mm. sivistystoimen palveluihin.

Kaupunginhallituksen talousarviokäsittelyn aikana lisäsimme konkreettisen tavoitteen työttömien aktivointiasteen nostamisen vähintään valtakunnan keskiarvoon eli reiluun 30 prosenttiin, kun se Lahdessa on nyt noin 25 prosenttia. Kaupungin kannalta onkin tärkeää saada työttömien aktivointiaste nousemaan, koska juuri aktivointiasteen nostamisella on suuri merkitys Lahden kaupungin kokonaistalouteen, mitä näin talousarviokokouksen yhteydessä ei liian usein voi toistaa.

Kaupungin työllisyystoimissa etusijalla ovat nuorisotakuu, pitkäaikaistyöttömyyden torjunta ja vieraskielisten työllistyminen sekä alueen elinkeinoelämän ja koulutustoimijoiden kanssa tehtävä tiivis yhteistyö, joka tukee alueen yrityksien ja osaajien kohtaamista.

Mikäli sen lisäksi onnistumme hyvässä yhteistyössä mm. hyvinvointialueen ja Kelan kanssa siirtämään Lahdessa ison määrän varttuneempia ja valitettavan vajaakuntoisia työnhakijoita esim. työkyvyttömyyseläkkeelle, parannamme ensisijaisesti tämän väestöryhmän arkea ja hyvinvointia ja toiseksi myös kaupungin taloutta, kun toimeentulo turvataan Kelan kassasta kaupungin kassan sijaan.

Viiden prosenttiyksikön aktivointiasteen parannuksella ja eläkkeelle siirtymisen avulla sakkomaksujen tason pitäisi laskea vähintään neljä miljoonaa euroa vuoden 2022 arvioidusta toteutumasta, mikä on noin 20 miljoonaa euroa.

En luonnollisesti kaupunginhallituksen jäsenenä tehnyt muutosesitystä sen asettamiin tavoitteisiin työllisyydenhoidon hoitamiseksi, mutta toivoin kaikilta kaupungin viranhaltijoilta ja päättäjiltä, hyvinvointialueen viranhaltijoilta ja päättäjiltä, TE-toimistolta, Kelalta, kolmannelta sektorilta, koulutuslaitoksilta, yrityksiltä ja muilta sidosryhmiltä entistä parempaa yhteistyötä niin aktivointiasteen nostamiseksi kuin eläkkeelle siirtymisen edistämiseksi. Tämä ei näet ole millään tapaa helppo tehtävä.

Luodaan siis yhdessä lahtelaisille töitä ja parempaa hyvinvointia sekä kaupungin talouteen kestävämpää tasapainoa.

Milla Bruneau,

Kaupunginhallituksen elinvoima- ja työllisyysjaoston puheenjohtaja

Milla Bruneau