Kehitysmyönteinen ilmapiiri ratkaisee kaiken

Kuva: Toivo Heinimäki

Kehitysmyönteinen ilmapiiri ratkaisee kaiken

Lahden kaupungin menestys ja kehittäminen on suurelle osalle lahtelaisia sydämen asia. Meille päättäjille sen täytyy mielestäni olla vielä enemmän. Meidän täytyy suhtautua siihen intohimoisesti ja vastuullisesti sekä kuntalaisten luottamusta vahvistaen. Yksi merkittävimmistä työkaluista kaupungin kehittämisessä on valtuustokauden alussa laadittava kaupunkistrategia. Maanantaina asetimme kaupunkiorganisaatiollemme selkeät tavoitteet, joita viranhaltijat ja kaupungin henkilöstö laittavat käytäntöön.

Strategiaprosessissa kaupunki kutsui sen lähellä olevat kumppanit mukaan laatimaan ja toteuttamaan strategiaa yhdessä. Kukaan – eikä varsinkaan kaupunki – saa yksin aikaiseksi mitään. Kaupungin rooli onkin entistä enemmän toimia alustana muille, joille se ikään kuin antaa luvan tehdä. Päättäjien tehtäväksi jäi luoda strategialle lopulliset raamit konkreettisine tavoitteineen ja mittareineen. Toki niistäkin tulee totta vasta sitten, kun ne näkyvät kaupunkiorganisaation jokapäiväisessä työssä.

Haluan kiittää kaupungin viranhaltijoita hyvästä ja osallistavasta strategiaprosessista sekä niitä lähes tuhatta lahtelaista, jotka anoivat oman panoksensa Lahden kaupunkistrategian työstämiseksi. Kuntalaisten, lasten, kaupungin henkilöstön, elinkeinoelämän, kuten myös vanhus- ja vammaisneuvoston, seurakunnan, opiskelijoiden ja korkeakouluelämän ja muiden sidosryhmien osallistuminen on ensiarvoisen tärkeä muistutus siitä, keille kaupunkistrategiaa loppujen lopuksi tehdään – lahtelaisille.

Kaupunginvaltuuston päättämä strategia on rohkea kaupunkistrategia, mikä yhtä aikaa tunnistaa kaupungin haasteet, mutta vielä vahvemmin tunnistaa kaupungin lukuisat mahdollisuudet. Olen yhdessä oman valtuustoryhmäni kanssa valmis tarttumaan näihin haasteisiin ja mahdollisuuksiin ponnekkaasti yhteistyössä viranhaltijoiden, kaupungin henkilöstön, konserniyhtiöiden, alueen korkeakoulujen, yritysten sekä muiden kaupungin lähellä olevien kumppaneiden ja kuntalaisten kanssa. Sitoudumme asetettuihin tavoitteisiin ja tunnistamme, että strategia ei missään nimessä ole poissulkeva vaan ikään kuin minimi, jota meidän täytyy tavoitella.

Strategiaprosessissa huomasin, kuinka kaupungin lähellä olevat sidosryhmät ovat löytäneet yhteisen kielen siitä, mikä meille on kaikkein tärkeintä. Kumppaneilta nousseet kaikista tärkeimmät teemat kaupungin kehittämiseksi ovat yhtäällä tunnistetut yhteiset huolet ja toisaalla tunnistetut yhteiset toiveet. Keskiössä ovat hyvinvoinnin edistäminen ja pahoinvoinnin vähentäminen, työllisyyden vahvistaminen ja yritysten menestyminen, kuntalaisten koulutustason nostaminen, kansainvälistyvän kaupungin mahdollisuudet, kaupungin mainetyön ja viestinnän tärkeys jne.

Kestävästi elinvoimainen, hyvinvoiva ja uudistuva kaupunki on kaupunki, jossa me haluamme elää, johon mielellämme houkuttelen muitakin asumaan, jota edelleen innostuneesti suosittelemme tänne sijoittumistaan pohtiville yrityksille ja johon mielellämme kutsumme vieraita kylään niin kotimaasta kuin kauempaakin.

Kaupungin strategia jää kuitenkin vain sanahelinäksi, jos emme yhdessä huolehdi siitä, että kaupungissa ja sen johtamisessa vallitsee kehitysmyönteinen ilmapiiri. Meillä jokaisella lahtelaisella on tästä vastuu ja meillä päättäjillä erityisesti. Joka päivä saamme valita, uskommeko tämän kaupungin mahdollisuuksiin vai emmekö usko ja kuinka omalta osaltamme autamme kaupungin henkilöstöä ja sen kumppaneita onnistumaan strategiamme toteuttamisessa ja yhteisten tavoitteidemme saavuttamisessa.

Siinä missä jokainen lahtelainen saattaa miettiä, kuinka vaikuttaa kaupungin kehitysmyönteisen ilmapiirin edistämiseen, meidän päättäjien on näytettävä esimerkkiä. Sanoilla on merkitystä. Tavoilla on merkitystä. Asenteilla on merkitystä.

 

Milla Bruneau

Lahden kaupunginhallituksen

elinvoima- ja työllisyysjaoston puheenjohtaja

Milla Bruneau