Kuinka kohtaamme 982 työtöntä nuorta?

bruneau_opiskelijat_pöytä.jpg

Lahdessa on tällä hetkellä 982 työtöntä nuorta ja olemme nuorisotyöttömyyden hoitamisessa muita suuria kaupunkeja merkittävästi jäljessä. Vertailun vuoksi Tampereella työttömien nuorten määrä on vuoden aikana vähentynyt yli 750 henkilöllä, kun Lahdessa vastaava luku on vain 49 henkilöä.

Ratkaisut nuorisotyöttömyyden vähentämiseksi tuntuvat valitettavasti jämähtäneen Lahdessa paikoilleen. Olen asiasta huolissani ja sitoutunut asian muuttamiseksi erilaisten tahojen kanssa. Nyt on etsittävä kunnianhimoisia ratkaisuja aidosti yhdessä.

982 henkilöä ei ole mahdoton määrä. Se on mielestäni käsitettävissä ja myös käsiteltävissä oleva luku. Ristiriitaiselta tuntuu myös kuulla toisaalta viestiä, että Hämeessä ei ole osaavaa työvoimaa. Toisaalla on pula tekijöistä ja toisaalla pula töistä.

Nuorisotyöttömyyteen ei ole yhtä ratkaisua. Emme tule mistään ulkokehältä saamaan valmista sapluunaa tai prosessia, jolla Lahden ongelmat ratkaistaan. Meidän tulee luoda sellainen itse. Nuorten kohtaaminen onnistuu, mikäli kokoamme voimamme yhteen, ja löydämme parhaan ratkaisun juuri Lahdelle - ja mikä tärkeintä: nuorille.

Kaupunki on päättänyt selvittää asiaa nyt perusteellisesti eri tahojen kanssa. Ratkaisut eivät missään tapauksessa synny syyllisiä etsimällä vaan toinen toisiamme kuuntelemalla ja ymmärrystä lisäämällä. Kaupungilla on kyky toimittaa tietoa asiaan liittyen, mutta teot eivät asu yksin kaupungintalolla. Oikea toimintaympäristö vaatii laajan kentän tuen. Lahden yrityselämällä ja oppilaitoksilla onkin valtava mahdollisuus synnyttää positiivinen kierre ja luoda työpaikkoja.

Nuorilla on myös osaamista, jota osa yrityksistä ei uskonut edes kaipaavansa. Työelämässä muokataan koko ajan uusia pelisääntöjä: työ on monimuotoisempaa ajasta ja paikasta riippumatonta. Työ muuttuu. Lahdessa aiotaan myös panostaa esimerkiksi yrittäjyyskasvatukseen. 

Mitä jos Lahti kokoaa tekijänsä yhteen ja näyttää koko Suomelle mallia, kuinka yhteisiä asioita voidaan hoitaa? Nuorisotyöttömyyden ensimmäinen ratkaisu pähkinänkuoressa on ymmärtää asian laajuus ja vaikuttavuus. Samaan tapaan kuin aikoinaan yhdessä päätimme pelastaa Vesijärven, niin nuorisotyöttömyydestä on tultava meidän yhteinen asia: politiikkojen, nuorten, oppilaitosten, yritysten ja jokaisen kaupunkilaisen.

 

Jos jokin asia on meille tärkeä ja yhteinen niin tämä.

 

Milla Bruneau

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Linkki kaupungin nuorten työllisyyspalveluihin:

https://www.lahti.fi/palvelut/nuorisopalvelut/nuorten-tyollisyyspalvelut

Milla Bruneau